La Bio Idea
La Bio Idea
Al 30 jaar verzamelt La BIO IDEA biologische producten van hoge kwaliteit gemaakt door toegewijde, gepassioneerde producenten. Onze producten zijn geproduceerd op Sicilië en in Italië, daar waar bedrijven vakmanschap en traditie nog hoog in het vaandel hebben staan. Het produceren van biologische producten past dan ook uitstekend in de natuurlijke manier van leven op Sicilië en het Italiaanse platteland.

Onze Italiaanse helden

Graag willen we onze Siciliaanse en Italiaanse leveranciers in de zon zetten. Ondanks de complete lockdown en de vele zieken in Italië, wordt la BIO IDEA nog steeds voorzien van de pasta, tomaten, bonen en andere voor ons noodzakelijke levensmiddelen. Het is niet makkelijk om te produceren met de nodige voorzorgsmaatregelen en vaak minder personeel.

Ook de chauffeurs die ervoor zorgen dat de producten weer bij ons komen en onze mensen in het magazijn werken onder moeilijke omstandigheden. Daardoor kan het zijn dat niet alle producten op tijd geleverd kunnen worden en niet in de winkel staan, wij vragen uw begrip hiervoor.

Wij thuiswerkers geven een applaus voor onze Italiaanse helden, de chauffeurs en onze magazijn medewerkers. Mocht u producten niet vinden, of hebt u andere vragen, dan horen we dat graag!

Het la BIO IDEA team

La BIO IDEA tomaten zonder misstanden.

In de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde dd. 6 november 2019 werden wantoestanden in de Italiaanse tomatenteelt aan het licht gebracht (https://www.npostart.nl/KN_1710326). Tomaten worden vaak onder erbarmelijke omstandigheden geplukt door migranten. Een zeer verontrustend bericht.

De tomaten van La BIO IDEA worden geteeld in Midden-Italië. Hier zorgt de mediterrane zon samen met de zeewind voor het perfecte microklimaat voor de tomatenteelt. In deze streek werkt La BIO IDEA al bijna 30 jaar samen met de familie Simonetti. Als eerste in Italië begon dit familiebedrijf met het verwerken van uitsluitend biologische tomaten. De zongerijpte tomaten worden geteeld op de velden rondom de fabriek door boeren die al generaties lang zaken doen met deze fabriek. In juli worden de tomaten geoogst en direct naar de fabriek gebracht. Binnen 24 uur worden ze verwerkt tot bijvoorbeeld La BIO IDEA tomatenstukjes of passata.

Tijdens de drukke oogsttijd werken de familie Simonetti en haar boeren alleen met medewerkers die officieel op de loonlijst staan en vaak al jaren in dienst zijn. De Italiaanse arbeids- en immigratie wetgeving wordt hierbij 100% nageleefd.

tomaten la bio idea

Met LA BIO IDEA geniet je dus van biologische tomatenproducten zonder onaangename verrassingen!

Wachten op het rode goud...

Aan het einde van de zomer kleuren de velden in sommige delen van Italië groen en rood van planten gevuld met zongerijpte tomaten.

In Lazio, de regio in het midden van Italië, ligt de fabriek waar onze biologische tomatenproducten tussen deze kleurrijke tomatenvelden, worden gemaakt. De schone lucht uit de zee en de warme zon creëren sappige rode biologische tomaten, ook wel bekend als 'het rode goud', klaar voor de oogst.

In augustus zijn de meeste Italianen op vakantie, behalve hier in Lazio, waar het drukke seizoen begint om de rijpe tomaten van de velden naar de fabriek te brengen. Iedereen begint enthousiast met selecteren, wassen, schillen, zeven om de passata, gepelde en gehakte tomaten te produceren. Met de kwaliteit van home made en klaar om in flessen en blikjes te doen, of voor heerlijke sauzen en tomatenpurees.

Nu, in de oktobermaand, is het wachten op de biologische passata, gepelde en gehakte tomaten, de sauzen en purees, die in de donkere opslag staan om te worden omgedoopt tot la BIO IDEA. En in de winter? Kunnen we onszelf verwarmen met deze biologische tomatenproducten en de zon de liefde en de passie proeven van de mensen achter deze producten!

Tomatenoogst in wagen op het land in Italië

De La BIO IDEA reünie

In 1990 startte Poppe Braam, onder de merknaam La BIO TECA, met het exporteren van biologische producten vanuit Sicilië naar Nederland. Al snel werd de merknaam vervangen door la BIO IDEA om het IDEE van bio kracht bij te zetten.  De eerste vrachtwagen werd voor de helft gevuld met biologische pasta van de gepassioneerde pastamaker Angelo Barbagallo uit Fiumefreddo.Het nieuws dat deze vrachtwagen naar Nederland vertrok, ging als een lopend vuurtje door het dorp. Voor een aantal Siciliaanse moeders de kans om hun zonen en diens echtgenotes in Nederland te voorzien van echt Siciliaans eten “di Mamma”. Want de Hollandse pot was toch wel erg wennen. Vol enthousiasme werden de pakketjes dan ook ontvangen.

La BIO IDEA groeide, er kwamen meer Siciliaanse en Italiaanse producten en geleidelijk raakten de vrachtwagens vol met pasta van Angelo Barbagallo. Helaas was er geen ruimte meer over voor de pakketjes. Maar laatst, tot ieders verbazing, zat er opeens weer een extra pakketje in de vrachtwagen naar Nederland.
Brigit, de echtgenote van één van de zonen, die destijds door zijn Siciliaanse mama werd verwend, was op bezoek gegaan bij Angelo Barbagallo. Er werden herinneringen opgehaald en uiteraard konden er voor die ene keer Siciliaanse specialiteiten, die niet in de koffer van Brigit pasten, mee met de vrachtwagen naar Barneveld.
Inmiddels ligt de pasta van Angelo – la BIO IDEA, en heel veel andere Italiaanse lekkernijen niet alleen in Nederland maar in heel Europa in de winkels. Maar voor de Siciliaanse boeren en Angelo ligt het begin nog vers in hun geheugen.

Blik of glas?

Deze week plaatste een enthousiaste consument een berichtje op Instagram over het bekende verpakkingsdilemma: blik of glas. Wat is minder milieubelastend?

Aangezien dit bericht veel reacties heeft losgemaakt, willen wij graag op deze plek meer vertellen over de reden dat onze peulvruchten in blik zijn verpakt en niet in glas.

 

 

Blik

Blikverpakkingen zijn dun, laten geen licht en lucht door en de smaak van producten blijft behouden. Bovendien zijn ze onbreekbaar. Blik kan bij het gewone huisvuil. In de afvalverbrandingsinstallaties wordt blik uit het afval teruggewonnen. Op dit moment wordt ongeveer 82 procent van de gebruikte blikverpakkingen gerecycled. Verder zijn blikverpakkingen dunner geworden. Hierdoor, en door de recycling, is de milieubelasting van blik omlaag gegaan. De blikken van la BIO IDEA en Amaizin bevatten geen BPA of andere phenolen.

 

 

Glas

Een belangrijke reden voor La BIO IDEA om voor blik te kiezen i.p.v. glas is dat het product donker is verpakt, waardoor de productkwaliteit niet door inwerking van licht achteruit kan gaan.

Daarnaast vraagt het produceren en recyclen van glas 2x zoveel energie/milieubelasting als blik. Volgens onderzoek van De Volkskrant uit 2013 is glas “de meest verspillende keuze met een uitstoot van 205 gram per 33cl. Zelfs als we het lege flesje in de glasbak gooien, want dat is al meegerekend.

Dit wordt bevestigd door diverse studies. Uit deze studies blijkt dat de milieu-impact van de levenscyclusanalyse (LCA) van diverse verpakkingsmaterialen als volgt is:

 

verpakkingsmateriaal relatieve milieu-impact:

glas, eenmalig (glasbak) 2

drankkarton 1,3

karton 1,2

blik 1

plastic, eenmalig 1

glas, hergebruik (statiegeld) 0,8

plastic, hergebruik 0,5

Bron: Ecolife

Zie voor meer informatie ook de website van Milieu Centraal.

 

La BIO IDEA is dagelijks bezig met het reduceren van de milieubelasting van de producten. Houd onze website in de gaten, dan zult u binnenkort ook positief verpakkingsnieuws lezen uit één van onze andere product categorieën!

Winterrecept door Angelo Barbagallo

Spaghetti con cavulicedda La Bio Idea

“Er werd mij gevraagd om een winterrecept met u te delen. Graag vertel ik wat mij te binnen schoot terwijl ik een bord met spaghetti en ‘cavulicedda’ (een typisch Mediterrane koolsoort) aan het eten was. Voor mij is dat de smaak van geluk en het ontdekken als een kind. Gedurende mijn jeugd logeerden we in de herfst in Nunziata in het buitenhuis van mijn grootouders. In de middagen gingen mijn zusje Nina en ik op zoek naar avontuur in het kastanjebos diep in de vallei.We haalden de kastanjes uit de schil die van de bomen vielen en plukten de wilde cyclamen op vochtige en verborgen plekken. We zagen vaak paddenstoelen, maar het was absoluut verboden om die te plukken, of een jonge haas op zoek naar eikels. Tegen zonsondergang gingen we blij en hongerig naar huis met onze buit en met verhalen voor tijdens het diner. Het gerecht wat we dan aten was spaghetti met ‘cavulicedda’, een groente die in onze streek in het wild groeit en die middag vers was geplukt.

Ik herinner me de simpele en eerlijke smaak die zo bijzonder was en die de smaak is uit mijn jeugd wat ik met u wil delen. Waarschijnlijk moet de cavulicedda worden vervangen door een vergelijkbare groente, zoals boerenkool, maar wat er zo bijzonder aan is: goed eten tekent de momenten in ons leven, de verschillende smaken staan voor de diverse routes in onze levens. Eten maakt het mogelijk om dezelfde uitzonderlijke emoties naar ons allemaal over te brengen.”

Angelo Barbagallo is de derde generatie die in Sicilië onze biologische la BIO IDEA pasta maakt.

NIEUW: La BIO IDEA Gazpacho!

 

 

Voor deze zomer komt La BIO IDEA met een heerlijke frisse uitbreiding van haar Mediterrane assortiment: gazpacho.

La BIO IDEA Gazpacho is een heerlijke koude Spaanse groentensoep met biologische tomaten, rode paprika en komkommer. Rechtstreeks uit Spanje en gerijpt onder de Mediterrane zon.

De soep is kant en klaar. Serveer de soep goed gekoeld. Voeg eventueel voor het opdienen nog wat blokjes paprika, een fijn gesnipperd uitje, croutons en/of peterselie toe en u hebt een heerlijke zomerse maaltijd.

De wereld van tarwe

Onze Siciliaanse pastamaker Angelo Barbagallo houdt ons geregeld op de hoogte van het wel en wee in de tarwewereld.

Naar aanleiding van de internationale conferentie in Bologna over “Wheat land races for healthy food systems”, georganiseerd en gefinancierd door KAMUT gaven de boeren het volgende commentaar in het Italiaans:

 

Zij zeggen hiermee dat door de hoge entreegelden de meeste boeren uitgesloten zijn van deelname en maken een dergelijke conferentie daarmee eigenlijk ridicuul. Tegelijkertijd gebeurt er in Sicilië een wonder wat de oerkracht aantoont van de duizenden jaren oude Siciliaanse tarwerassen zoals Timilia en andere Siciliaanse tarwe varieteiten. De moderne gecultiveerde tarwe in het gebied rond Catania is dit jaar te laag om te oogsten doordat er te weinig regen is gevallen.

De oude graansoorten zijn veel dieper geworteld en vinden het water in de dieper gelegen bodem. Het is zelfs zo dat dit jaar de productie van deze oude graansoorten hoger is dan ooit. Een opmerkelijk verschijnsel!

Niet alleen groeien deze oude graansoorten zonder pesticiden en herbiciden op verlaten schone landbouwvelden en laten ze na de oogst een hoge kwaliteit veevoeder achter voor de koeien die tussen de achtergebleven (hogere) stengels grazen. Ze hebben daarnaast een lage gluten index die een betere vertering mogelijk maakt van de producten die van deze granen gemaakt worden (zoals onze la BIO IDEA Timilia Fusilli en Spaghetti) en verschaffen werk in leeggelopen gebieden.

Er is ook een natuurlijke DNA evolutie ontstaan na eeuwen met droge Siciliaanse winters waardoor deze oude oergranen zulke bijzondere prestaties leveren onder extreme omstandigheden. Dat is pas de kracht van de natuur!

Oude tarwerassen die voor iedere boer toegankelijk zijn zonder patenten en niet als een exclusief product onderhevig aan speculaties.

Fiume Freddo, Sicilie, juni 2018

La BIO IDEA op tv!

Onze Italiaanse topchef Felice is de ster in dit item van Blauw Bloed over de Bio Beurs!

De uitzending is helaas niet meer online te bekijken.

 

NIEUW: Passata in tetra

Naast de bekende 700 ml glazen fles is de passata van La BIO IDEA nu ook verkrijgbaar in een praktische 500 g tetra verpakking. Passata is Italiaans voor gezeefd. De zongerijpte Italiaanse tomaten groeien in de volle grond en worden pas geplukt als ze optimaal rijp zijn. Daarna gaan ze direct naar de La BIO IDEA fabriek waar ze gesorteerd, gezeefd, gesteriliseerd en verpakt worden.

De passata is een ideale basis voor diverse gerechten zoals tomatensoep en –saus. Door het verhitten van de tomaten neemt de hoeveelheid lycopeen toe die door het lichaam als anti-oxidant benut kan worden. Binnenkort alle info op onze productpagina, nu al in winkel!

NIEUW: Black eyed beans

 

 

 

Nieuw in de bekende lijn La BIO IDEA bonen: black eyed beans!
Kleine crèmekleurige bonen met een zwart oog.
Ze hebben een milde smaak en een stevige bite.

Voorgekookt, dus klaar voor gebruik. Heerlijk in stoofpotten en soepen, maar ook koud te gebruiken in salades.

Black eyed beans zijn rijk aan eiwitten en glutenvrij, en verpakt in BPA-vrije blikken.
Binnenkort alle info op de productapagina,
nu al in de winkel!

NIEUW: La BIO IDEA 100% puur citroen sap!

 

 

La BIO IDEA citroensap in 250 ml glazen fles bevat 100% puur sap van biologische citroenen. Vers geperst, dus niet verkregen uit concentraat. De citroenen worden geoogst wanneer ze ten volle gerijpt zijn. Daardoor heeft het sap de intense smaak en het aroma van versgeperste citroenen. Gebruikt het sap om een fris accent te geven aan allerlei gerechten, zoals vis en salade, of drankjes en cocktails. Het drinken van een glas lauwwarm water met La BIO IDEA citroensap in de ochtend geeft je lichaam de perfecte start voor een energieke dag! Binnenkort alle details op de productpagina, nu al in de winkel!

Nieuwe pasta sauzen!

Als aanvulling op ons succesvolle assortiment La BIO IDEA pastasauzen presenteren we 3 heerlijke nieuwe varianten. Gemaakt met de beste biologische zongerijpte Italiaanse tomaten.

  • La BIO IDEA roasted garlic is een saus met een delicate zoete smaak van geroosterde knoflook, ui en kruiden.
  • La BIO IDEA mascarpone is een romige saus met de beste biologische mascarpone, zongerijpte tomaten, paprika, ui, kruiden en cashewnoten.
  • La BIO IDEA saus voor kids is gemaakt van tomaten en wortelpuree met een scheutje appelsap. Een natuurlijk, iets zoete saus, die zowel kinderen als hun ouders niet te versmaden vinden.

Binnenkort alle details op de productpagina, nu al in de winkel!

NIEUW: Piadine di spelta

La BIO IDEA piadine

Met trots presenteren wij een nieuw product binnen onze La BIO IDEA lijn: een piadina wrap gemaakt van speltbloem. De piadina is de Italiaanse variant van de overbekende Mexicaanse tortilla wrap. Het recept is eeuwenoud en komt oorspronkelijk uit Noord-Italië.

Read more

Heden ten dage zijn de piadine echter geliefd door heel Italië en worden ze overal verkocht in de zogenaamde piadine-bars. Piadine zijn heerlijk koud te eten, belegd met bijvoorbeeld ham en kaas. Maar ze zijn ook perfect te gebruiken als de bekende wraps gevuld met warme of koude ingrediënten. Voor meer info: klik hier om naar de productpagina te gaan.

25-jarig jubileumskookboek

Deze week bij besteding van enkele euro's aan La BIO IDEA producten: GRATIS ons 25-jarig jubileumskookboek met daarin onze producenten en hun favoriete familierecepten. Ga snel naar jouw bio winkel in de buurt voor dit unieke geschenk!

Voor deelnemende winkels, klik op "Read More" onderaan dit bericht.

La BIO IDEA kookboek

La BIO IDEA kookboek

Read more

Deelnemende winkel Adres Plaats
Ekoplaza Hofplein 3 Alkmaar
Estafette Alkmaar Winkelcentrum De Mare - Europaplein 97 Alkmaar
Han's Natuurvoeding Schuttenstraat 4 Almelo
Ekoplaza De Corridor 8 Almere
Natuurwinkel Almere Spoordreef 30 Almere
Natuurwinkel Alphen Ad Rijn Hooftstraat 103-105 Alphen a/d Rijn
Natuurwinkel Emiclaer De Beurs 61-65 Amersfoort
Ekoplaza Eemplein 18 Amersfoort
Estafette Amersfoort Leusderweg 206 Amersfoort
Natuurwinkel Amersfoort Leusderweg 27 Amersfoort
Natuurwinkel De Halm Amsterdamseweg 136 Amstelveen
Ekoplaza Hueseplein 1 Amstelveen
Ekoplaza 1E C. Huygensstraat 49-55 Amsterdam
Ekoplaza 1E Van Swindenstraat 30-32 Amsterdam
Ekoplaza A.J. Ernststraat 665 Amsterdam
Ekoplaza Aalsmeerweg 8 Amsterdam
Ekodis Natuurmarkt Beukenplein 73 Amsterdam
Estafette Amsterdam Bos En Lommer Bos En Lommerweg 261-265 Amsterdam
G & W Michel Does Buikslotermeerplein 257 Amsterdam
Estafette Amsterdam Zuid Ceintuurbaan 218-220 Amsterdam
Ekoplaza Elandsgracht 118 Amsterdam
Ekoplaza Haarlemmerdijk 164 Amsterdam
Ekoplaza J.P. Heijestraat 105-111 Amsterdam
Ekoplaza Marathonweg 18-24 Amsterdam
Ekoplaza Osdorpplein 620 Amsterdam
Ekoplaza Scheldestraat 53 Amsterdam
Ekoplaza Stadhouderskade 93 Amsterdam
Estafette Amsterdam Westerpark Tweede Hugo De Grootstraat 9-11 Amsterdam
Ekoplaza Waterlooplein 131 Amsterdam
Ekoplaza Weteringschans 133-137 Amsterdam
Estafette Amsterdam Zeeburg Winkelcentrum Brazilië - Oostelijke Handelskade 1051 Amsterdam
Ekoplaza Asselsestraat 146 Apeldoorn
G.J.Mekelenkamp Saloméstraat 21 Apeldoorn
Ekoplaza Kronenburgpassage 32 Arnhem
Estafette Arnhem Spijkerlaan 43 (Hoek Steenstraat) Arnhem
Ekoplaza Velperplein/Postadres Looierstraat 6-8 Arnhem
Ekoplaza Torenlaan 24 Assen
Tervo Gezondheidswinkel Baarle-Nass Sint Annaplein 20 Baarle-Nassau
Natuurwinkel De Smaak Van Echt Nieuw Baarnstraat 49-55 Baarn
Boerderijwinkel Hoeve Ravenstein Ravensteinselaan 3 Baarn
Natuurwinkel Barneveld Nieuwe Markt 9 Barneveld
Estafette Bergen Dorpsstraat 7 Bergen (Nh)
Ekoplaza Wassenaarstraat 32 Bergen Op Zoom
Boerderij 'Het Lansingerland' Hoeksekade 146 Bergschenhoek
Natuurwinkel Best Hoofdstraat 50 Best
Ekoplaza Julianalaan 35 Bilthoven
Rozemarijn & Thijm Blerick Steegstraat 9 Blerick
Bio Boerderij De Schoffel Mijlstraat 34 Boxtel
Estafette Breda Ginnekenweg 65 Breda
Ekoplaza Nieuwe Haagdijk 7 Breda
G & W De Gastronoom Wilhelminastraat 39 Breda
Bio Goed Dorpstraat 15 Bunnik
Ekoplaza Huizerweg 17-19 Bussum
Ekoplaza Koperwiek 8 Capelle
Natuurwinkel Castricum Torenstraat 34 Castricum
Natuurwinkel Culemborg Prijssestraat 6 Culemborg
Ekoplaza Hessenweg 135 De Bilt
Estafette Delft Papsouwselaan 7-13 Delft
Ekoplaza Vrouwjuttenland 33-35 Delft
Ekoplaza Vughterstraat 154 Den Bosch
Estafette Den Haag Aert Van De Goesstraat 35-37 Den Haag
Madal Bal Denneweg 126 B Den Haag
Ekoplaza Grote Marktstraat 177 Den Haag
Ekoplaza Kerkplein 6A Den Haag
De Zonnepoort Laan Van Meerdervoort 599 Den Haag
Ekoplaza Theresiastraat 292 Den Haag
Ekoplaza Weimarstraat 153-155 Den Haag
Ekoplaza Smedenstraat 106-108 Deventer
Natuurwinkel Dieren Wilhelminaweg 49 Dieren
De Guldenroede Dokkum Keppelstraat 34 Dokkum
Natuurvoeding Doorn V.O.F. Kampweg 30-30A Doorn
Estafette Dordrecht Transvaalstraat 250 Dordrecht
Natuurwinkel Drachten Moleneind 57/59 Drachten
G & W Spoelstra Zuider Promenade 59 Drachten
Estafette Driebergen Traay 53 Driebergen
Van Herpt Delicatessen & Reform B.V Grotestraat 134 Drunen
Estafette Ede Maanderweg 42 Ede
V. Voorst & Hardeman Verlengde Blokkenweg 1 Ede
Ekoplaza Kruisstraat 128A Eindhoven
Ekoplaza Stratumsedijk 34 Eindhoven
Natuurwinkel Emmen Wilhelminastraat 50A Emmen
Nat.Voed.Winkel Spruit Westerstraat 30-32 Enkhuizen
Ekoplaza De Heurne 59 Enschede
Natuurwinkel Ermelo Stationsstraat 45A Ermelo
Natuurwinkel Etten-Leur Bisschopsmolenstraat 10 Etten-Leur
Jellema Specialiteiten V.O.F. Ockingahiem 12 Franeker
Martin's Health Shop Geldrop Bezorgershof 2 Geldrop
Bio Drôme Oostwal 2A Goes
Natuurwinkel Gouda Lange Groenendaal 99 Gouda
De Wiershoeck Beyumerweg 20B Groningen
Ekoplaza Gedempte Zuiderdiep 65 Groningen
Ekoplaza Nieuwe Ebbingestraat 49-51 Groningen
G & W De Grutterij Verlengde Hereweg 111A Groningen
Ekoplaza Houtplein 18 Haarlem
Ekoplaza Hierdenseweg 15 Harderwijk
Ekoplaza De Brinken 16-18 Haren
De Roode Ploeg Hoogstraat 25 Harlingen
Arteka Heemskerk Van Coevenhovenstraat 17 Heemskerk
Kiebert Natuurlijk Binnenweg 119 Heemstede
Arteka Zandvoortselaan 16-18 Heemstede
Ekoplaza Molenplein 10 Heerenveen
Natuurwinkel Columbus Hhw Middenwaard 53 Heerhugowaard
Ekoplaza Stationsplein 28 Heiloo
Reformhuis Heiloo Stationsweg 77 Heiloo
Ekoplaza Kromme Steenweg 37 Helmond
Ekoplaza Wetstraat 37 Hengelo
Natuurwinkel Heythuysen De Tamboer 2 Heythuysen
Goody Food Hilversum Noordse Bosje 11 Hilversum
Ekoplaza Kruisweg 666 Hoofddorp
Ekoplaza Stationsweg 10-15 Hoorn
Natuurwijzer Herstraat 3 Horst
Natuurwinkel Houten Het Wed 24-26 Houten
G&W Tervo - Fil. Hulst Gentsestraat 44 Hulst
Biomonkie Doelenstraat 6 Ijsselstein
Natuurwinkel Joure Tolhûswei 2 Joure
Duyvendak Natuurvoeding Noorderhoofdstraat 13 Krommenie
De Grote Verleiding Hogenakkerweg 25 Kruiningen
Ekoplaza Amelandsstraat 20 Leeuwarden
Bio Bij Jansen Verlengde Schrans 14 Leeuwarden
Ekoplaza Breestraat 127 Leiden
De Helianth Herenstraat 5A+C Leiden
Ekoplaza Damlaan 18 Leidschendam
De Ekolander Natuurvoeding Snijdersstraat 4 Lelystad
Soap & Spices Dorpsstraat 171 Lunteren
Estafette Maastricht Rechtstraat 48A Maastricht
Natuurwinkel Maastricht Theodoor Schaepkensstraat 11A Maastricht
Natuurwinkel Malden Passage 3 Malden
Eko Boerderij 'De Eerste' Uiterdijkenweg 64 Marknesse
Ekoplaza Woldstraat 60-62 Meppel
Good For You Mijdrecht De Passage 22 Bc Mijdrecht
Biefit Reformhuis Geestweg 56 Naaldwijk
Ekoplaza Markt 36 Nieuwegein
Ekoplaza Frieswijkstraat 1 Nijkerk
Estafette Nijmegen Daalseweg 255 Nijmegen
Ekoplaza Groenestraat 199 Nijmegen
Ekoplaza Ziekerstraat 79 Nijmegen
Molen De Lelie Molenpad 7 Ommen
G & W Gezondheidswinkel Broeders Keiweg 7 Oosterhout
Ekoplaza Kruisstraat 22 Oss
Natuurwinkel Overveen Bloemendaalseweg 228 Overveen
G&W Tervo - Fil. Putte Tervoplein 32 Putte
Kleinlangevelsloo Japiksweg 1 Raalte
Ekoplaza Bogaardplein 5 Rijswijk
De Korf Biologische Winkel Westerbaan 1 Roden
Ekoplaza Dr. Leursstraat 19A Roermond
Helios Holland H.O.D.N. Groenlijf Julianalaan 36A Roermond
Natuurwinkel Zonnemaire Kleiweg 125-A Rotterdam
Gimsel Rotterdam Mariniersweg 9 Rotterdam
Ekoplaza Nieuwe Binnenweg 236-242 Rotterdam
Vita Cura Hoofdstraat 206 Sassenheim
Natuurwinkel De Haven Haven 68 Schoonhoven
Ekoplaza Heereweg 13 Schoorl
Het Gouden Ei Noord Kraaijertsedijk 2 'S-Heer Arendskerke
Reformhuis De Vries 2E Oosterkade 25-27 Sneek
Natuurlijk Bij Agnes Wijde Noorderhorne 14A Sneek
Ekoplaza Van Weedestraat 48 Soest
Eko-Shop Sommelsdijk Oudelandsedijk 101 Sommelsdijk
Reformhuis Steenwijk Woldpromenade 42 Steenwijk
De Feijter Agf Bv Guido Gazellestraat 21-23 Terneuzen
Ekoplaza Hogerstraat 15 Den Burg Texel
Solidare Molenbochtstraat 66 Tilburg
Ekoplaza Schouwburgring 563 Tilburg
Reformhuis Tuitjenhorn Dorpstraat 12 Tuitjenhorn
Ekoplaza Margrietstraat 14 Uden
Ekoplaza Amsterdamsestraatweg 15 Utrecht
Estafette Utrecht Biltstraat 62-64 Utrecht
Natuurwinkel Utrecht Nachtegaalstraat 51A Utrecht
Ekoplaza Twijnstraat 46 Utrecht
Ekoplaza Zadelstraat 16-18 Utrecht
Ekoplaza Prins Bernhardlaan 1 Veenendaal
Ekoplaza Rapportstraat 10 Veldhoven
De Vlierstee Hogeweg 7 Vierpolders
Da Martijn Bv Hindersteinlaan 15 Vleuten
De Groene Tak Heerlerweg 27 Voerendaal
L' Autre Cote Kerkstraat 11 Vught
Ekoplaza Langstraat 63 Wassenaar
Ut Muuëletentje V.O.F. Wilhelminasingel 145 Weert
Fluitekruid Hoofdstraat W14 Winsum
Ekoplaza Roelvinkstraat 33 Winterswijk
Natuurwinkel Woerden Nieuwstraat 3-5 Woerden
De Goudrenet Hoofdstraat West 63 Wolvega
Ekoplaza Hermitage 91 Zaandam
De Zonnehoed Poststraat 31 Zierikzee
Natuurwinkel Zoetermeer Pilatusdam 15 Zoetermeer
Supernatuur Lange Hofstraat 21 Zutphen
Estafette Zutphen Spittaalstraat 22 Zutphen
Gooodyfooods Zwolle Potgietersingel 1 Zwolle
Ekoplaza Vechtstraat 50 Zwolle

 

Nieuw: Timilia pasta

La BIO IDEA timilia pastaTimilia is een zeer bijzondere oude graansoort met unieke zwarte aren die alleen op Sicilië wordt geteeld. Vroeger was de teelt van Timilia wijdverbreid door Italië, maar met de opkomst van nieuwe, meer winstgevende graansoorten werd Timilia met uitsterven bedreigd. Angelo Barbagallo, de Siciliaanse pastamaker van La BIO IDEA, is samen met een aantal Siciliaanse biologische boeren een project gestart om Timilia weer tot leven te wekken. Timilia heeft namelijk een aantal zeer bijzondere eigenschappen: Timilia is licht verteerbaar. De gluten in Timilia zijn minder elastisch dan in moderne tarwerassen (lagere gluten-index). Hierdoor vallen ze gemakkelijker uiteen en kunnen ze beter worden verteerd. Het graan groeit in lange halmen waardoor onkruid geen kans krijgt bij het graan te komen. Na het oogsten blijven de lange stengels op het land achter. Ze worden gegeten door het vee dat op het land graast en de grond meteen weer bemest. Timilia draagt bij aan het in stand houden van de biodiversiteit op Sicilië. Van de in het project geteelde Timilia maakt Angelo Barbagallo voor La BIO IDEA volkoren fusilli. Het deeg wordt langzaam gevormd met behulp van bronzen mallen en op lage temperaturen gedroogd. De volkoren Timilia fusilli die zo ontstaat is geurig, smaakvol en licht verteerbaar

De veelzijdige kant van de peulvrucht

De veelzijdige kant van de peulvrucht

Peulvruchten zijn enorm veelzijdig. U kent ze natuurlijk allemaal in hun verse, gedroogde, ingeblikte of in pot verpakte vorm. Wat veel mensen zich minder realiseren is dat peulvruchten ook in veel voedingsmiddelen een voorname rol spelen: in ketjap, miso, en diverse Chinese sausen worden sojabonen gebruikt, in tahoe, tempeh en veel vleesvervangers gebruikt men soja of lupine als alternatief voor vleeseiwit. In de goedkopere soorten banketstaven en gevulde koeken zit geen spijs gemaakt van amandelen maar gemaakt van goedkopere peulvruchten, voornamelijk witte bonen. Ook in koekjes wordt vaak lupinemeel gebruikt en in Duitsland bestaat consumptie-ijs gemaakt van lupine. Ook pasta wordt tegenwoordig van peulvruchten gemaakt. Deze pasta is niet alleen heel erg lekker maar kent nog meer voordelen. Pasta gemaakt van peulvruchten bevat de zogeheten ‘middeltraagwerkende koolhydraten’ en voedingsvezels. Hierdoor blijf je na het eten langer verzadigd, op een aangename manier.

La Bio Idea heeft twee soorten pasta in het assortiment die van peulvruchten gemaakt zijn: rode linzen fusilli en kikkererwten/mais penne. Beide soorten hebben ongeveer dezelfde kooktijd als pasta gemaakt van tarwe. Beide pasta’s zijn smaakvol met een aangename bite. Ze zijn heel lekker met een eenvoudige saus. Zoals bijvoorbeeld deze:

Fruit een uitje met wat knoflook in olijfolie. Snij kastanjechampignons of paddenstoelen naar keuze in plakjes en bak deze al omscheppend even mee. Voeg roomkaas toe en laat deze smelten zodat er een saus ontstaat. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de saus over of door de pasta. Boonappetit!

Nieuw: Limoensap

La BIO IDEA biedt verfrissing voor de warme zomerdagen. Ons limoensap combineert alle voordelen van limoensap van Mexicaanse limoenen met essentiële olieën van de limoenschil en puur bronwater. Heerlijk om uw exotische maaltijden, vis, vlees, toetjes en fruit mee te verfrissen. Limoensap is ook het beste alternatief voor verse limoen in cocktails en drankjes. Voor verfrissing op een hete zomerdag, voeg slechts enkele druppels toe aan een glas water. Zeer binnenkort te vinden op het schap van de biologische winkel bij u om de hoek!

La BIO IDEA lime plus

Recept: Soep van witte boon, prei en spek

lunchgerecht, lichte hoofdmaaltijd, tussendoor

Misschien zijn peulvruchten voor de maaltijd nu niet het eerste waaraan u denkt tijdens een warme dag. Dat is jammer. Want juist met peulvruchten kun je op warmere dagen lekkere, verantwoorde voedzame en lichte gerechten op tafel zetten. Peulvruchten zijn zogenaamde echte allemansvrienden; zowel in koude als in warme gerechten komen zij heel goed tot hun recht. Ze zijn vetarm en bevatten langzaam werkende koolhydraten en veel vezels, die zorgen voor een langdurige verzadiging. Peulvruchten in blik zijn bovendien erg makkelijk en gebruiksvriendelijk. La BIO IDEA heeft een ruim assortiment van kant en klare biologische peulvruchten in blik. En daaraan is alleen water en wat zout toegevoegd, u krijgt dus een puur product en dat proef je.

Read more

Je kunt er -heel handig-  een voorraadje van aanleggen. Dan tovert u in ‘no time’ een lekkere en verantwoorde zomerse maaltijd op tafel zodat u de rest van de tijd van het mooie weer kunt genieten. Maakt u bijvoorbeeld eens deze soep van heerlijke cannelini boontjes, dat zijn kleine witte bonen uit Italië, prei, een beetje gerookt spek en groene pesto. Als u liever geen vlees eet dan laat u het spek weg en bestrooit u de soep met wat verkruimelde feta kaas.

 

Voor 4 personen

Olijfolie Vierge, La BIO IDEA

125 gram biologische gerookte magere spekblokjes vegetarisch alternatief: 125 gram verkruimelde feta, die u tijdens het opdienen over de soep strooit

1 flinke ui of 2 kleinere, gesnipperd

1 teen knoflook, gesnipperd

1 flinke prei (plm 450 gram) in ringen

2 aardappelen of 1 grote, geschild en in blokjes

1 winterwortel of bosworteltjes (plm 150 gram) in plakjes

½ zoetzure appel, geschild in blokjes

1 blik cannelini bonen a 400 gram, La BIO IDEA Peulvruchten

2 laurierblaadjes

1 liter bouillon, zelf getrokken of van tabletten

3 opgehoopte el Pesto Genovese, La BIO IDEA Antipasti

2 el gehakte peterselie om te garneren

Zout en peper

*Verhit een flinke scheut olijfolie in een diepe hapjes- of braadpan. Fruit de spekblokjes samen met de knoflook en ui zachtjes gedurende 10 minuten.

*Voeg dan de prei, aardappel, wortel en appel toe en bak deze al omscheppend 5 minuutjes mee. Kruid met peper en zout.

*Voeg dan de helft van het blik bonen mét het aanhangende vocht, de laurierblaadjes en de bouillon toe en breng al roerend aan de kook. Laat met het deksel op de pan 45-60 minuten zachtjes gaar koken.

*Verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep grof met de staafmixer of in de blender.

*Voeg de pesto en de rest van de witte bonen (met het vocht) toe en roer goed door. Maak op smaak met peper. (Geen zout want het spek, de bouillon en de pesto bevatten al zout)

*Garneer de soep met peterselie, en indien u de vegetarische variant maakt met wat feta.

 

Dit recept is afkomstig uit Bonen! elke maand 12 verrassende recepten met bonen. Joke Boon. Uitgeverij Carrera Culinair, €29.99.

NIEUW: Glutenvrije bonenpasta

Met trots presenteert La BIO IDEA een glutenvrij alternatief voor onze Siciliaanse pasta's van durum tarwe. Pasta’s gemaakt van linzen en kikkererwten met de hoogwaardige kwaliteit die u van ons gewend bent. Onze producent bevindt zich in Noord-Italië en heeft ruime ervaring met de productie van pasta’s van hoge kwaliteit. Deze innovatie om pasta te maken van 100% rode linzen en kikkererwten/mais is dan ook zeker in goede handen bij onze Italiaanse leverancier. Deze nieuwe peulvruchtenpasta's zijn van nature glutenvrij en rijk aan vezels en eiwit. Ze sluiten dan ook naadloos aan bij de maatschappelijke trend om meer peulvruchten te eten. En bovenal zijn deze pasta’s erg lekker!

De pasta's verschijnen spoedig in de natuurvoedingswinkels. Meer informatie over deze peulvruchtenpasta’s verschijnt spoedig op onze productpagina!

La BIO IDEA peulvruchten pasta

 

La BIO IDEA Kikkererwten op 1

La BIO IDEA kikkererwten
De biologische kikkererwten van la BIO IDEA zijn op nummer 1 geëindigd in een test van de Volkskrant. Voor de testrubriek heeft het panel met 'Volkskoks' Tallina van den Hoed, Onno Kleyn en Loethe Olthuis negen merken geproefd. De eerste plaats is voor La BIO IDEA. "Lekker, fijne structuur en geur, mooi zacht en vrij zoet.", aldus het oordeel van het testpanel. Leuke bijkomstigheid is dat de kikkererwten ook nog eens zeer gunstig zijn geprijsd (consumentenadviesprijs € 1,09 per blik). Voor het complete artikel, klik op deze link. Onze La BIO IDEA kikkererwten zijn verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels.

Al onze verpakkingen BPA vrij!

Goed nieuws over onze bonen en tomaten. De verpakkingen waarin deze producten worden verpakt, zijn sinds de nieuwe oogst vrij van BPA. Dit geldt voor blikken én de deksels op producten in glazen pot en fles. BPA is een stof die in veel verpakkingen voor komt ten behoeve van houdbaarheid. De stof is echter omstreden omdat het negatieve effecten zou hebben op de gezondheid. Om ieder mogelijk gezondheidsrisico uit te sluiten, is door de producenten van La BIO IDEA besloten om uitsluitend nog te produceren in verpakkingen die vrij zijn van BPA. Tussen het moment van productie en verkoop in de winkel kunnen enkele weken tot enkele maanden zitten, dus het kan zijn dat een enkel product in de winkel nog BPA bevat. 

Bye bye, Bean!

Amaizin Bonen

Bij La BIO IDEA nemen wij binnenkort afscheid van drie succesvolle bonen varianten in blik. De niet-Italiaanse bonen worden deel van de Amaizin familie, waar ze beter thuis passen. Het gaat om de La BIO IDEA Witte bonen in tomatensaus, Zwarte bonen en Adukibonen. Bye bye, bean! Bezoek de website www.amaizin.nl voor meer informatie!


 

Balsamico crema: nieuw recept!

Voor al onze producten streven wij naar het gebruik van de puurste ingrediënten zonder onnodige toevoegingen. Onze huidige Balsamico Crema bevatte nog enige suiker en daarom zijn wij op zoek gegaan naar een alternatief zonder toegevoegde suiker. Dat hebben wij gevonden bij de familie Lorenzi in Modena die ook al jarenlang op traditionele wijze de La BIO IDEA balsamico's maakt. Zij bereiden hun Balsamico Crema met uitsluitend ingrediënten van hun eigen land en zonder toegevoegde riet- en/of bietsuiker.
De nieuwe La BIO IDEA Crema Balsamico (150 ml knijpfles) heeft een delicate zoet-zure smaak en een goud-bruine kleur. Heerlijk als 'finishing touch' in salades, carpaccio, vlees, groenten of om te dippen met stukjes brood. Eenmaal proeven en u bent verkocht!

 

Italiaanse rijst in nieuwe verpakking!

Voor onze La BIO IDEA rijstsoorten hebben we besloten over te gaan op een milieuvriendelijkere verpakking.

Vanaf eind januari zal de witte Carnaroli (ideaal voor risotto) en de Originario rijst (voor alle gerechten) verpakt worden in composteerbare folie met composteerbare labels. Uiteraard blijven de goede smaak en kwaliteit van de rijst ongewijzigd!

Nieuw product: Orzo

Orzo (of Risoni) is piepkleine, gedroogde pastasoort in de vorm van rijstkorrels. Volgens de Italianen lijken de korrels op gerstekorrels. Vandaar ook de naam Orzo, wat gerst betekent in het Italiaans. Je komt deze pastavorm tegen in veel landen rondom de Middellandse Zee. In de Israëlische keuken kent men ptitim, in Griekenland kritharáki, arpa şehriye in Turkije. Ook de Arabische keuken kent het product.
La Bio Idea Orzo

Op Sicilië, waar de La BIO IDEA Orzo vandaan komt, wordt het traditioneel gegeten in soepen. Maar Orzo is op allerlei manieren heerlijk te bereiden. Als pasta met een goede tomatensaus of pesto. Of als pilav gemend met gebakken groenten. Maar bovendien is Orzo is ook perfect te gebruiken als basis voor een snelle variant van risotto; orzotto genaamd. 

Naar de productpagina>>

Vernieuwde receptuur La BIO IDEA wijnazijnen

Onze italiaanse wijnazijnen zijn vanaf heden zonder sulfiet. Goed nieuws dus voor iedereen, maar zeker voor degene die te kampen heeft met allergieën!

Nieuw jasje voor de La BIO IDEA Balsamico en Condimento Bianco

Onze La BIO IDEA balsamico azijn en Condimento Bianco worden volgens eeuwenoude methoden geproduceerd door een klein familiebedrijf in de buurt van Modena, Italië. De balsamico azijn wordt maar liefst 5 jaar gerijpt in eikenhouten vaten, waardoor een uitzonderlijke delicate en zoete smaak wordt verkregen. Deze prachtige producten hebben een nieuwe, frisse look gekregen!

Recente introductie: La BIO IDEA Tagliolini

Onlangs hebben wij een nieuwe variant La BIO IDEA eipasta geïntroduceerd: Tagliolini, een zeer dunne lintpasta. Deze traditionele pasta uit de Italiaanse Emilia Romagna is niet alleen overheerlijk in Italiaanse gerechten. Want wist u dat Tagliolini ook een zeer goed alternatief is voor de bekende mie-nestjes uit de Aziatische keuken? De ingredienten en productiemethoden zijn vergelijkbaar met de Chinese tarwe-noedels. U kunt dus alle kanten op met dit product!

 

article1

Ontmoet onze producenten

Maak kennis met onze Italiaanse producenten & leer het verhaal achter onze biologische producten kennen!

article2

100% Biologisch!

Onze biologische boeren telen producten op een natuurlijke manier, zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen & onze biologische producten worden verwerkt op een natuurlijke manier, zonder chemische behandelingen en toevoegingen. Meer info: www.bionext.nl

article3

Neem contact met ons op!


Contact | Privacy Statement | Cookiebeleid | EN